Anubias Congensis

Fram till nyligen bara tillgängligt som en sällsynt import från Västafrika blir Anubias Congensis, Anubias afzelii, snabbt en favorit i gården i planterade akvarier och cikliduppsättningar. Liksom andra Anubias-växtarter är denna sort hård, relativt krävande och robust under ideala odlingsförhållanden.
Inbyggda i de tropiska regionerna i Afrika finns dessa blommande växtarter främst i floder, vattendrag och myrar. Anubias växter är idealiska när de planteras i substrat eller placeras på hårdare ytor, såsom stenar eller drivved. De har medelhöga ljusbehov men behöver regelbunden befruktning med järnbaserade tillskott för optimal tillväxt. Intressant är att de flesta Anubias-växter inte svarar på CO2-tillskott.

Betraktas som en långsam odlare, bör medlemmar av Anubias-släktet inte placeras i mycket ljusa områden i ditt system för att förhindra överdriven algtillväxt i bladen. Sammantaget är dock Anubias Congensis mycket anpassningsbart till ett brett spektrum av pH, vattenhårdhet och ljusförhållanden. De flesta växtätande fiskar tenderar också att lämna Anubias-växter i fred, vilket gör dem bra tillägg till alla sötvattenssystem, särskilt ciklider och guldfiskakvarier.

Förökning är relativt lätt med sticklingar. För att säkerställa optimal tillväxt om de planteras i substrat, se dock till att jordstammarna hos delade växter alltid är ovanför substratet. Växter kan också odlas emersed, vilket också gör dem till en idealisk växt för paludariums eller terrarier.

 

Anubias congensis