Allmän beskrivning - Anubias

Anubias, denna trogna akvarieväxt som varit en del av akvaristiken under väldigt många år. Det är en tålig akvarieväxt med ganska kraftiga blad som, beroende på art skiftar i sin form.

De flesta arterna av anubias är lättskötta med en viss variation. Det finns några som kan vålla några problem men den får som grupp anses som lättskött.

 

Anubias har sitt ursprung från Central- och Västafrika. Dess biotop är i kanterna av flodsystem och i grunda vattenflöde eller på platser som tidvis vattenfylls. Underlaget kan vara ganska varierat och växterna hittas ofta längs med rötter där den etablerat sig och hålls fast med rötterna fastvuxna.

Miljön har hög luftfuktighet och växten torkar sällan ut helt. Även om detta händer så kommer oftast att växa till sig igen då dess rotknöl, (Rhizom) innehåller vätska och klarar en tid utan direkt vatten. Där emot får denna Rhizom inte täckas av bottenmaterial. Blir den det kommer den förr eller senare att tyna bort.

 

Alla anubias växer på samma sätt men storleken och formen på bladen kan variera stort. Från dess minsta art som A Petit och A Bartieri var Nana. Dessa två är exempel på plantor som blir ca 2-4cm höga. Formen på dess blad skiljer sig dock en del. Till de största räknas A Gigantea men denna kan anses för stor för den ”vanliga” akvaristen. Den kan bli upp 80cm hög och kommer att skugga botten om den inte står i mycket stora akvarium. För akvarium upp till 5-700 liter räcker A Congensis eller A Angustifolia väl. Dessa når en höjd av 40-50cm.

 

Vanligtvis är anubias en växt som klarar sig väl utan tillskott på Co2 och extra ljus. Men det finns undantag. Både av arter som direkt mår dåligt av för mycket ljus och andra som absolut får extra kraft av både ljus och Co2. Vi kommer till detta vid presentationerna av respektive art.

 

Denna webbplats utger sig absolut inte att vara ett komplett lexikon över Anubias men vår ambition är att den skall vara en hjälp i valet av lämplig art när du väljer växter. Text och fakta kommer från ett uppsökande arbete och från Lars Olof:s erfarenhet från mer än 50 års akvaristik.

 

Anubias
Anubias Barteri
Anubias Congensis
Anubias minima mini
Anubias Minima mini

Brinner du för akvarieväxter och tycker om att skriva. Tveka inte att höra av dig till oss. Vi söker självgående skribenter som mot ersättning vill skriva nya eller några av sina äldre alster och dela på någon av våra sidor.

Anubias_Mangroverot